28lis2016

Miód Manuka - właściwości

Czym jest miód Manuka?

Nie tak dawno zastanawiano się, które miody można określić mianem manuka. Do określenia tego została nawet powołana specjalna grupa w Nowej Zelandii, której zadaniem było przygotowanie specjalnych warunków dla produktów pszczelich. Wynikiem pracy tej grupy było przygotowanie specjalnych kryteriów zgodnie z którymi miód manuka to jednorodny miód, który pochodzi jedynie z krzewów manuka, tworzony jest na terenie Nowej Zelandii, jednocześnie tworzony w okresie, gdy kwitną krzewy Manuka. Ma również charakter mineralny, smakuje lekko gorzko i charakteryzuje się silnym aromatycznym zapachem z wilgotną ziemią i wrzosem. Posiada cenny składnik aktywny methylglyoxal. 

Pochodzenie

Zanim będzie można o nim powiedzieć trzeba zainteresować się jego pochodzeniem. Inaczej niż europejskie miody ma on typowo rdzenne pochodzenie. Nazywany jest miodem Nowej Zelandii, ale tak naprawdę pochodzić będzie jedynie z części tego kraju. Tak naprawdę pojawia się wyłącznie w nielicznych regionach, gdzie uważa się, że jest najczyściej i dlatego tam właśnie rosną krzewy herbaciane Manuka. Teoretycznie występują one na terenie całego kraju, ale najlepsze i najliczniejsze są na Północy i Południu wyspy. 

Zdrowa żywność - Sklep ekologiczny NaturaiJa.pl

Właściwości

Produkty Manuka są znane na całym świecie dzięki temu, że mają liczne właściwości wzmacniające oraz antyseptyczne. To dzięki temu będą chronić nas przed drobnoustrojami. Miód manuka to numer jeden wśród miodów. W roku 2007 pojawiła się metoda, dzięki której będzie można określić jaki jest poziom MGO w miodzie. Dzięki temu jesteśmy w stanie wybrać dla siebie doskonały miód. Im wyższe będzie stężenie MGO tym lepiej. Teoretycznie w europejskich miodach będzie to poziom do 10 a w miodzie manuka będzie to nawet 550 i więcej a więc ta różnica jest znacząca. Każda partia miodu jest dokładnie badana i dlatego mamy obecnie w sprzedaży miody MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+, MGO 550+.  Przy zakupie nie można go traktować tak jak zwykły miód, ponieważ jest to bardziej produkt leczniczy, ale nim nie będzie. Według definicji będzie można zaliczyć go do propozycji żywności funkcjonalnej. Wysokie stężenie MGO sprawia, że miód manuka to doskonały produkt terapeutyczny, który wpływa na lepsza odporność organizmu. 

Jak stosować miód manuka

Niekiedy miód manuka postrzega się jako lek, ale nim  nie będzie. Mimo swoich wspaniałych właściwości nadal jest to produkt spożywczy a co za tym idzie nie ma określonej dziennej dawki. Przyjmuje się, że można spożywac około 2-3 łyżczeki dziennie, najlepiej rano na czczo. Niektórzy również spożywają olej dwukrotnie rano i wieczorem.  Można także decydować się na jego rozpuszczanie w wodzie letniej. Oczywiście do 40 stopni, ponieważ więcej zniszczy cenne wartości takiego miodu. Stosując takie dawkowanie słoik około pół kilograma wystarczy nam na około miesiąc i to najlepszy wybór, ponieważ dzięki temu olej będzie wtedy mógł zacząć na nas skutecznie działać. po tym miesięcznym okresie zobaczymy jakie skutki działania niesie miód manuka za sobą.

Zobacz miód manuka w sklepie NaturaiJa.pl

Zobacz również

Co warto wiedzieć o ortodoncji?

​ Gdybyśmy chcieli poznać genezę terminu ortodoncja, musielibyśmy przeanalizować język starogrecki, to bowiem właśnie z niego wywodzi się nazwa, którą można tłumaczyć jako...